Ostoskorisi on tyhjä

Anna kotisi sisustus kertoa jotain itsestäsi
Ympäröi itsesi kauneudella

Mistä aloittaisit?

Katso tarjouksemme

Menu

IKEA päällisiksi sopivat tekstiilit

IKEA päällisiksi sopivat tekstiilit

Kaikki meidän tekstiilit ovat EU-standardein sertifioitu. Se tarkoittaa, että ne ovat vapaita terveydelle vaarallisista kemikaaleista. Ne siis täyttävät kovan kulutuksen vaatimukset kotona ja testattu mm. nukkaantumista, repimistä ja kulumista vastaan. Jokaisella  huonekalulla on omat ominaisuutensa, ulkonäkönsä ja mukavuutensa, jotka vaihtelevat mallista malliin. On tärkeää tuntea erot, jotta tiedät mitä odottaa.

Valonkestävyys

Valonkestävyys on termi, jolla kuvataan kykyä kestää auringonvaloa.

Puuvillalla on matala valonkestävyys, kun taas esimerkiksi polyesterillä on parempi valonkestävyys.

Kaikki huonekalut tulisi suojata suoraa auringonvaloa vastaan, sillä oli valonkestävyys kuinka hyvä tahansa, ei tekstiilit kestä suoraa auringonvaloa. 

Kulutuksenkestävyys / Martindale

Kun arvioit huonekalukankaan laatua ja kestävyyttä, voit käyttää apunasi esimerkiksi Martindale-hankauksenkestolukua. Kangas laitetaan koneeseen, jossa sitä rasitetaan samalla tavalla, kuin jos ihminen istuisi sohvalla. Yleensä suositellaan, että kankaita joiden Martindale-luku on yli 30.000 käytetään julkisissa tiloissa, kuten junissa ja busseissa. Yksityiskodeissa minimiluku on suositusten mukaan 20.000. Huonekaluissa, joissa kulutus on vähäisempää, voi luku olla 10.000.

 

Nukkantuminen

Joissain tapauksissa kangas nukkaantuu, kun tekstiilikuidut irtoavat ja muodostavat pieniä kuitupalloja. Tätä kutsutaan nukkaantumiseksi ja se voi johtua useammasta syystä. Joissain tekstiileissä on ylimääräisiä irrallisia kuituja, jotka aiheuttavat nukkaantumista. Sitä esiintyy hetken käytön jälkeen. Nukkaantumista voi myös aiheuttaa vieraskuiduista, jotka tulevat vaatteista, vilteistä ja pölystä, jotka jäävät tekstiiliin kiinni. Ne voivat aiheuttaa kankaalle kuluneen ulkonäön, mutta sillä ei ole kankaan laadun kanssa mitään tekemistä.

Huomatessasi nukkaantumista, voit poistaa sen helposti sähköisellä nukanpoistajalla.

Minimoi nukkaantuminen 

Hyvällä hoidolla nukkaantumista on mahdollista minimoida ja ennaltaehkäistä. Ilmankosteus, staattinen sähkö ja imuroiminen ovat suureksi avuksi

Harkitse lämpötilaa

Kaikki uudet tekstiilit sisältävät kosteutta, tuli se sitten rasvasta, vahasta tai muista kosteudensäilyttävistä aineista. Nämä kuivuvat ja poistuvat vähitellen ajan kuluessa. Kun kangas menettää rasvaa ja kosteutta, tulee siitä staattinen ja vetää siksi puoleensa pölyä ja likaa, joka taas nostaa nukkaantumisen mahdollisuutta. Ilmiö tapahtuu erityisesti talvella, kun lämpöpatterit ja ilmalämpöpumput kuivattavat huoneilmaa. Suosittelemme, että pidät talvikuukausina kotonasi lämpötilan tasaisena 20-22 asteessa. Imuroi usein, mutta varovasti. Liian kova imurointi voi myös vaurioittaa kankaita ja edistää nukkaantumista. Kun kosteudensälyttävät aineet katoavat, voi lika kiinnittyä tekstiileihin helpommin ja siten edistää nukkaantumista. Siksi on tärkeää imuroida usein. 

 

Taitteet kankaassa

Ottaessasi kankaan käyttöösi, on ohuiden kankaiden kohdalla mahdotonta välttyä rypyiltä. Silittäminen, tyynyjen kääntäminen ja päällisten kierrättäminen auttaa ryppyntymisen ehkäisemisessä. On myös hyväksi vaihtaa istuinpaikka sohvalla, jotta kuluminen tapahtuu tasaisemmin.

Päällisen hoito

Huonekalusi päällisten hoitaminen riippuu siitä, kuinka paljon ne ovat käytössä. Kuten kaikessa muussakin, usein käytössä olevia asioita täytyy huoltaa säännöllisesti. Se koskee myös huonekaluja.

Kaikenlaisia päällystettyjä huonekaluja on hyvä huoltaa. Se tarkoittaa imurointia kerran viikossa, jotta pöly ja lika ei asetu kankaaseen. Suosittelemme myös, että silloin tällöin pyyhit kankaan kostealla rätillä, jotta kuidut pitävät itsensä elastisina ja kangas itsensä kauniimpana pidempään. On siis tärkeää, että lika ja pöly poistetaan mahdollisimman pian.

Imuroi usein, mutta varovasti. Kitka ja liian kova imuroiminen nostavat nukkaantumisen riskiä. Imuroi siis matalalla teholla ja pehmeällä harjalla. Lika voi juuttua kiinni ja ajan kuluessa aiheuttaa nukkaantumista. Siksi huonekalujen säännöllinen huolto on tärkeää.